/ Producătorul Autohton view 1752

Noul vin "Maluri de Prut" reprezintă un cupaj inedit două soiuri autohtone de pe ambele maluri ale Prutului: Fetească Neagră din România și Rară Neagră din Republica Moldova.

Pe data de 27 martie, când a fost marcată ziua Unirii Basarabiei cu România, vinăria Purcari a lansat un nou produs - vinul ”Maluri de Prut”. Acest vin a reunit într-un cupaj inedit două soiuri autohtone de pe ambele maluri ale Prutului: Fetească Neagră din România și Rară Neagră din Republica Moldova. Purcari ”Maluri de Prut” este disponibil în ediție limitată de 19,990 sticle. 

Feteasca Neagră este cunoscută din perioada dacică, fiind găsite semințe ale acestui soi cu o vechime de circa 2000 de ani. Se presupune că locul de origine al acestui soi este lunca Prutului, în jurul localității Uricani, actualul județ Iași. Feteasca Neagră are o tipicitate aparte, cu un miros bine evidențiat, dominat de coacăză neagră, scorțișoară și prune uscate. În gust predomină murele și alte fructe de pădure. Rara Neagră, la rândul său, este un soi de referință pentru Purcari, iar mirosul aduce în evidență note fine de ciocolată, cireșe și prune, și un gust catifelat, cu nuanțe de rodii, fructe uscate și vanilie. 

Pe lângă aspectul vinicol, “Maluri de Prut” este un manifest pentru o mai mare apropiere între oameni, într-o lume care e tot mai mult dominată de înstrăinare, conflicte și polarizare. Simbolic, în acest an celebrăm aniversarea a 25 de ani de la Podul de Flori, care le-a permis pentru prima dată cetățenilor din Moldova să treacă fără acte în România. În acest context, a fost lansată pagina www.malurideprut.md, prin intermediul căreia, fiecare persoană are posibilitatea să trimită un mesaj personalizat și o sticlă de Purcari pe celălalt mal al Prutului, primind alta în schimb.

Pentru identificarea celei mai reușite imagini care să ilustreze vinul ”Maluri de Prut”, Vinăria Purcari a apelat la 12 pictori tineri din Republica Moldova. Tabloul a fost ales în urma voturilor acordate online, într-o premieră de crowdsourcing de acest gen. Opera selectată aparține lui Andrei Șimanschi, un tânăr din Chișinau.

De asemenea, cu această ocazie, Vinăria Purcari a lansat și un spot de promovare. La baza spot-ului este piesa ”Cântă cucu-n Bucovina”, interpretată de locuitori din Chișinău, Cernăuți, Iași, Alba Iulia și București. 

realitatea.md