Proiectul de lege prin care vinul va deveni produs agroalimentar, iar producătorii autohtoni nu vor mai fi obligați să dețină licență pentru producerea vinurilor a fost aprobată astăzi, în cea de-a doua lectură, cu votul majorității deputaților prezenți.
Proiectul vine să ajusteze cadrul normativ al sectorului vitivinicol, prin reglementarea disociată a produselor obținute pe bază de must sau pe bază de vin și produselor secundare vinicole față de alte produse alcoolice (vodca, romul, whisky, berea, etc.).

Modificările la proiectul de lege vin să reducă taxele și accizele pentru sectorul vitivinicol, deoarece produselor alcoolice li se aplică taxe vamale și accize mai mari, în timp ce pentru produsele alimentare acestea sunt mult mai mici. De asemenea, producătorii de vin nu vor mai avea nevoie licență, înlocuită cu o înregistrare la Registrul Vitivinicol.

Proiectul de Lege prevede promovarea vinurilor moldovenești la nivel european și internațional sub un brand vinicol național, precum și crearea sistemului de producere a vinurilor cu indicații geografice protejate (IGP) și denumiri de origine protejate (DOP). Datele arată că consumatorii de pe piața europeană și internațională dau preferință vinurilor cu însemnele IGP/DOP, care beneficiază de câștiguri suplimentare.

Proiectul de Lege prevede, de asemenea, crearea Oficiului Național al Viei și Vinului, care va aprofunda parteneriatul dintre ministerul de profil și sectorul privat.

eco.md