Daniela Burlaca este actriță, regizor și membru fondator la Teatrul „Studio Geneza Art”. Este laureat al Galei Premiilor UNITEM 2015, unde pentru spectacolul „Scaunele” a obţinut Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală. Am discutat cu tânăra actriță despre preferințele sale cu privire la produsele fabricate în Moldova.

Noi suntem obișnuiți cu ideea că tot ce se face în afară e mai bun și nu realizăm că avem și aici specialiști care se pricep foarte bine în a face lucruri calitative.

Daniela Burlaca

Care este ultimul produs autohton consumat?

Vinul roșu de Purcari este ultimul produs autohton consumat.

Ce produs autohton folosiţi cu regularitate?

Dacă vorbim de produsele alimentare, cu siguranță sucurile autohtone sunt cele pe care le folosesc cu regularitate, rar apelez la cele străine.

Atunci când sunt în Chișinău pledez pentru produsele noastre lactate, chiar dacă îmi plac foarte mult cele din Ucraina.

Dacă să trecem la celelalte producții MD, atunci am ghete de Moldova și rochițe din stofe naturale care-mi plac foarte mult, i-am procurat recent soțului meu un sacou de la IONEL. Mi-aș dori să credem mai mult în ceea ce se face aici la noi, pentru că asta ar fi un stimul pentru cei care produc. Noi însă suntem obișnuiți cu ideea că tot ce se face în afară e mai bun și nu realizăm că avem și aici specialiști în toate domeniile care se pricep foarte bine în a face lucruri calitative.

Unde preferaţi să vă faceţi cumpărăturile?

Eu merg mai rar la piață, prefer să am confortul magazinului, să merg cu căruciorul prin magazin și să mă plimb printre rafturi. Pledez pentru un magazin de calitate, cu toate că avem supermarketuri care nu satisfac aceste cerințe.

Cum apreciaţi calitatea produselor autohtone alimentare comparativ cu cele de import?

Pastele făinoase nu sunt la nivel, de obicei se transformă în terciuri și din această cauză optez pentru cele italiane. Îmi plac ceaiurile naturale, eco, le procur din farmaciile noastre, am impresia că acolo ele conțin mai puține E-uri, iar fructele din Moldova le consider cele mai naturale și adevărate, deși de la o vreme pepenele verde devine un pericol pentru consum. Din păcate.

Care din produsele autohtone la moment este reprezentativ pentru ţara noastră, Republica Moldova?

Pe mine mă bucură faptul că designerii noștri își pot scoate colecțiile vestimentare peste hotare. Mă bucur cînd aud numele unor tineri designeri din Republica Moldova, care incearcă să ajungă mai mult sau mai puțin la Paris sau Milano. Asta este speranța în ziua de mâine, că totuși avansăm, că avem oameni care-și doresc mai mult. Dar suntem conștienți că vinul a fost, este și va fi cel care ne reprezintă.

Merg la festivalurile noastre și deseori trec pe la tarabele cu tot ceea ce înseamnă meșteri populari, deoarece cred că avem niște oameni cu mâini de aur.

Daniela Burlaca

Vizitaţi târgurile şi expoziţiile din Moldova? Sunteţi la curent apariţia noilor producători autohtoni şi a noilor branduri moldoveneşti?

Merg la festivalurile noastre și deseori trec pe la tarabele cu tot ceea ce înseamnă meșteri populari, deoarece cred că avem niște oameni cu mâini de aur. Îmi place să trec pe la târguri de ii și rochii cu uzor național, de la o vreme portul popular si-a recăpătat autenticitatea, e la modă. Recent am primit cadou o poșetă handemade, foarte stilată. Îmi place să ochesc și bijuteriile handmade create în Republica Moldova.

Ce spun străinii despre produsele noastre?

Se mai mănâncă la voi mămăligă? Asta am auzit recent în Croația de la un rus, care a vizitat Moldova mulți ani în urmă. I s-a întipărit în memorie gustul de tocăniță și de mămăliga cu brânză de oi. Deci și gastronomia ne reprezintă.