/ Reportaje view 717

Pe data de 22 februarie, în ajun de Dragobete, circa 20 de participanți au învățat cum să confecționeze mărțișoare de la meșterul popular Eugenia Moldovanu. Evenimentul a fost găzduit de Madein.md cu scopul de a promova tradițiile populare și de a prezenta publicului doi producători locali, atelierul fiind însoțit de o degustare de ceaiuri și deserturi.

Eugenia Moldovanu, care a ghidat atelierul, este un meșter popular, membru a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, preşedintele Filialei Uniunii Meşterilor Populari de la Nordul Moldovei și membru al Academiei Artelor Tradiţionale din Români. Ea confecţionează mărţişoare de mai bine de 25 de ani, fiind un promotor activ al tradițiilor în împletitul din fibre vegetale și al artei populare în genere.

Participanții la atelier au învățat să confecționeze mărțișoare în formă de omuleți, care în popor se mai numesc îndrăgostiții sau nedespărțiți (pentru cei care sunt deja căsătoriți) - un simbol, despre care se spune că aduce în casă dragostea, precum și un mărțișor cu îngeraș din paie.

Degustare de ceaiuri și Cinnabons

Participanții la atelier au avut ocazia să facă cunoștință cu ceaiurile producătorului Aroma Pădurilor, din satul Năpădeni, raionul Ungheni. Aceste ceaiuri naturale sunt produse din plante crescute pe propria plantație, de 22 ha, situată în zona Codrilor. Zona este dominată de cele mai înalte dealuri din Moldova şi brăzdată de cele mai adânci văi, cu o floră și faună impresionantă. Uscarea plantelor și împachetarea ceaiurilor se face la Molovata, de către un alt producător, cu care sunt stabilite relații de parteneriat.

La moment se oferă cinci următoarele varietăți:
- măceșe și păducel;
- flori de tei, măceșe, coada șoarecelui, talpa gâștei, flori de salcâm;
- păducel, măceșe, coada calului, sovârf, sunătoare, gălbenele;
- flori de salcâm, măceșe, coada șoarecelui, flori de tei;
- flori de soc, mentă, măceșe și mușețel.

Pentru a face aceste mixuri, reprezentanții companiei au consultat un specialist în domeniul nutriției, care i-au ajutat să creeze cele mai potrivite combinații.

În curând ceaiurile Aroma Pădurilor vor fi disponibile în majoritatea rețelelor de supermarket-uri din țară.

Brandul Krista's Buns ne propune Cinnabons (rulouri cu scorțișoară și glazură albă) un desert, care își are originile în nordul Europei, în țările scandinave, dar care s-a răspândit deja pe teritoriul întregului continent. Este un brand nou, lansat în luna septembrie 2019 și oferă consumatorilor mai multe varietăți de cinnabons, cu umplutură de vișine și ciocolată belgiană, afine și coajă de lămâie, nuci și caramelă, bobițe de ciocolată sau dulceață de gutuie și lămâie. Cu excepția scorțișoarei, a cremei mascarpone și a ciocolatei, toate ingredientele utilizate, sunt locale.

Au o mică secție de producere în Chișinău, unde totul este fabricat manual. Deocamdată, deserturile pot fi comandate doar online.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și evenimentele organizate Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.