/ Reportaje view 201

Kirill Zmurciuk, creatorul brandului Sunstone Alehouse, a fost una din persoanele care a stat la baza berii de tip homebrew, iar mai apoi a berii artizanale în Moldova. Deși nu are propria berărie, are o vastă experiență în elaborarea rețetelor de bere, având numeroase colaborări cu producătorii din România, Ucraina, Suedia sau Republica Moldova.

Acum, după o serie colaborări realizate peste Prut (cu berăriile Oriel, Sikaru,Three Happy Brewers, etc.), Kirill s-a întors acasă și a scos berea Sunstone Obsidian, un Double Milk Cofee Stout, unic pentru piața locală.

Piața de bere artizanală din România în comparație cu cea autohtonă

Discutând cu Kirill Zmurciuk despre colaborările sale din România, am încercat să aflăm prin ce se caracterizează piața de bere artizanală de peste Prut și prin ce se diferențiază de cea locală.

Berarul ne-a mărturisit că piața de bere craft din România este mult mai mare și diversă, iar acest lucru se datorează câtorva factori: mărimea teritoriului, calitatea de stat membru al Uniunii Europene, un număr mai mare de cunoscători ai berii craft. Este un trend ascendent, iar numărul producătorilor de bere artizanală s-a dublat în ultimii ani de la 20 la aproximativ 40. Au început a fi organizate mai multe evenimente și festivaluri dedicate berii artizanale, și nu doar în capitală, ci și în alte județe ale țării.

E mai ușor să înființezi o afacere cu bere craft în România

Pe lângă faptul că cererea pentru berea artizanală este mult mai mare decât în Moldova, pentru berari este și mult mai simplu de a importa materie primă de calitate, taxele vamale fiind mult mai mici, iar statul chiar oferă anumite facilități producătorilor mici, din această categorie făcând parte și berarii artizanali. Diversitatea mare a adus și la apariția unui fenomen al zonalității berăriilor din România, de exemplu un producător din Timișoara sau Târgu-Mureș nici nu ajunge să-și vândă produsele la Iași sau în alte orașe mai depărtate. Tot aici, berea craft pătrunde mult mai ușor în rețelele se supermarket-uri, dar și în segmentul HoReCa (deși de obicei, berile care ajung masiv în retail, nu sunt preferate de proprietarii de restaurante și baruri).

“Noi suntem minim cu 5 ani în urmă față de ceea ce se petrece în România, atât din punct de vedere a numărului de producători, cât și a trendurilor de pe piața. Pe piața românească e mult mai ușor să faci o bere mai neordinară, mai extremă, pe când la noi berarii se conduc de principiul “Ce trebuie să producem ca să se vândă”, experimentele fiind mult mai rare” - ne-a declarat Kirill Zmurcik.

O altă tendință care iese în evidență este relația între berarii locali, care spre deosebire de cei români, este deseori bazată pe competiție, pe când peste Prut, această comunitate pare a fi mai prietenoasă, se formează un așa numit “brotherhood” al berarilor artizanali, pentru că mulți din ei au ieșit din comunitatea Homebrew și au învățat împreună procesul de înființare a unei berării și de elaborare a rețetelor. În concluzie, să faci bere craft în România nu este doar mai simplu, ci și mai ieftin.

Cum este noua bere Sunstone Obsidian

Acest Double Milk Cofee Stout a fost produs la berăria Tenemu din Chișinău după o rețetă elaborată de Kirill Zmurciuk. Este o bere cu o concentrație de alcool de 9%, la fabricarea căreia s-au folosit, pe lângă apă, drojdii, malț și hamei, lactoză, boabe de cacao și boabe de cafea. Este o bere consistentă, cu o amăreală predominantă de cafea și ciocolată neagră și o ușoară dulceață de prune negre și ceva melasă. Se bea relativ ușor, e destul de moale și bine echilibrată.

Au fost produși 400 de litri, atât la sticlă, cât și la keg, iar doritorii o pot procura în localurile Smokehouse, Taproom – A Hoppy Place și Craft Baza.

Kirill Zmurciuk va continua să colaboreze cu berăriile artiznale din România, dar periodic va veni acasă pentru a oferi și consumatorilor locali, produse noi și neordinare, pentru a ține pasul cu tendințele și trendurile intenționale în materie de bere craft.