/ Reportaje view 1080

Încet, încet, am reușit să degustăm și melcii autohtoni. Echipa Madein a organizat, iar vinoteca Embrago din Chișinău a găzduit un eveniment mai special, în cadrul căruia publicul a avut ocazia să facă cunoștință cu doi antreprenori tineri și ambițioși: Vilen Cebotari – unicul crescător de melci comestibili din Moldova și Ilie Gogu, un tânăr vinificator din Căușeni, care se specializează în producerea vinurilor tinere, de înaltă calitate.

Am reușit să creăm un pairing perfect: melci, preparați după rețeta franceză de Burgundia și vinuri albe seci.

Melcii crescuți în Moldova

Ideea de a-și deschide propria afacere în Moldova i-a venit lui Vilen Cebotari când muncea în Lituania la o fermă de melci. Cu 7 ani în urmă, aplicând la programul PARE 1+1, antreprenorul și-a lansat crescătoria în comuna Peresecina, raionul Orhei, de atunci afacerea sa crescând vertiginos. În prezent, antreprenorul obține circa 15 tone de melci anual, și-a construti propria linie de ambalare și prelucrare și reușește să-și vândă producția atât pe piața locală, cât și pe teritoriul Europei. Specia: melcul de livadă (numit în Franța melcul de Burgundia, Helix pomatia).

În esență melcul este o moluscă de uscat, carnea căruia este foarte dietetică, conține aproximativ 0,5% grăsime și un număr considerabil de proteine și aminoacizi. Este un produs ecologic curat, pentru că melcul nu tolerează chimicale sau plante tratate cu pesticide, consumând cel mai des verdețuri cum ar fi păpădia, urzica, brusturele sau pătlagina.

Melcii din Moldova, în formă de semifabricat sunt deja disponibili în rețelele de magazine Nr.1, Pegas, dar și în mai multe localuri din Chișinău.

Vinurile lui Ilie Gogu

Gogu Winery este unul din cei mai apreciați producători din țară, o vinărie mică cu o capacitate de producție de maxim 50 tone struguri anual, toată materia primă fiind recoltată de pe podgoriile proprii. Roada anului 2018 i-a permis lui Ilie Gogu să creeze 4 vinuri albe tinere, selecte: Blanc de Merlot, Riton, Sauvignon Blanc și Feteasca Albă.

În opinia celor prezenți la eveniment, Riton-ul și Sauvignon Blanc-ul s-au asociat cel mai bine cu melcii, oferind combinaţia echilibrată între complexitate şi prospeţime.

A fost un eveniment frumos și o ocazie foarte bună pentru consumatori de a face cunoștință cu ambii producători pe care Madein.md îi susține din suflet și ale căror produse le recomandă cu încredere.