/ Reportaje view 427

În pragul sărbătorilor de iarnă, pe masa de petrecere cu siguranță vom avea, mai mult ca oricând, vinuri spumante. De aceea, pentru al patrulea an consecutiv, echipa Madein.md a avut misiunea de a prezenta marea diversitate a spumantelor din Moldova, în cadrul evenimentului Drink Local Champagne Party 2018.

La eveniment au participat 17 producători de spumante: Nisporeni, Asconi, Mileștii Mici, Corten, Vinăria Brănești, Maurt (Aurelius, Bacio de Bolle), Vinăria Hâncești, Cricova, Romatim, Chateau Vartely, Rădăcini, Alianța Vin, Buket Moldavii, Apriori, Purcari, Vinăria Poiana și Bostavan (DOR). Spumantul a fost servit în combinație cu cașcavaluri italienești de la Ferma cu Origini, fructe uscate de la Favorites, migdale de la brandul Meco, căpșune congelate de la Kardel și o surpriză a serii a fost caviarul de la Aquatir (Beluga) - unica întreprindere din țară specializată în creșterea peștilor din familia sturionilor și producerea caviarului natural din cegă, bester, nisteru rusesc și morun. Ținem să mulțumim în mod special acestor producători autohtoni cu ajutorul cărora am demonstrat că o masa de sărbătoare poate fi alcătuită exclusiv din produse autohtone.

Drink Local Chapagne Party 2018 a fost un eveniment distractiv și informativ. Anume aici, cu ajutorul sommelierului Andrei Știrbu s-au învățat mai multe lucruri: diferența dintre un vin spumant; șampanie și vin spumos; cum se servește corect un vin spumant și cu ce produse alimentare se asociază; categoriile existente de vin spumant și particularitățile acestora. Ne-am bucurat să putem întâlni oaspeții cu un spumant nou lansat pe piață, din categoria extra brut: Apriori alb extra brut Glera, recent medaliat cu argint la cel mai prestigios concurs din Franța - Effervescente du Monde.

La categoria brut s-au degustat în orb 20 tipuri de spumant:

1. Nisporeni Alb Brut;
2. Asconi Uneori Brut Alb Glera;
3. Mileștii Mici Alb Brut;
4. Corten D'Oro Alb Brut;
5. Vinăria Brănești Buchet Besarabki;
6. Bacio de Bolle Grande Cuvee;
7. Vinăria Hâncești Alb Brut Victoria;
8. Cricova Alb Brut Cuvee Prestige;
9. Romatim, Legenda Moldovei Alb Brut;
10. Chateau Vartely Alb Brut;
11. Rădăcini Alb Brut;
12. Alianța Vin, Chișinăul Vechi Alb Brut;
13. Buket Moldavii Alb Brut;
14. Consalcom Apriseco Alb Brut;
15. Cricova Alb Brut;
16. Romatim Fresco Alb Brut Glera;
17. Bostavan Dor Alb Brut;
18. Rădăcini Reserve Brut;
19. Buket Moldavii Excelsior Alb Brut;
20. Aurelius Alb Brut.

Participanții au avut misiunea de a aprecia câte 2 spumante preferate. Aceste spumante au fost asociate cu cașcaval, fructe uscate și migdale de la producătorii Ferma cu Origini, Favorites și Meco. Interesant este faptul că, în orb, rezultatele acestui voting sunt în fiecare an diferite, ceea ce demonstrează încă odată preferințele diverse ale consumatorior.

Un accent deosebit s-a pus pe spumantele care au fost lansate în anul 2018. Noutățile acestui an au fost degustate cu căpșune Kardel și icre negre de la Aquatir (Beluga).

Nisporeni - Bella Pelegrina Alb Dulce, Bella Pelegrina Roșu Dulce și Bella Pelegrina Roz Dulce, trei spumante din categoria econom, accesibile ca preț, produse după metoda Charmat.

Cricova - Crisecco Roz Brut, un produs nou făcut din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Neagră și Viorica după metoda Charmat; Feteasca Albă Extrasec, făcut dintr-un singur soi și produs după metoda clasică franceză (15 luni maturare în sticlă) și Pinot Meunier Roz Extrasec, un spumant exclusiv, nou pentru țara noastră, produs doar din soiul Pinot Meunier după metoda clasică franceză (la fel 15 luni maturare).

Buket Moldavii - Cocktail de vin spumant alb natural Beatrice, Cocktail de vin spumant roz natural Beatrice. Particularitatea acestor Cocktail-uri constă în faptul că au fost produse din vin spumant cu vermut, utilizând metoda Charmat.

Consalcom - Apriori Dolce Bianco Alb Dulce, un spumant cu aromă de fructe coapte și  migdale și Apriori Riesling Traminer Demisec, un cupaj deosebit, produs după metoda clasică.

Rădăcini Vero di Moscato Rose – un spumant produs după metoda Charmat, cu arome proaspete de căpșuni, zmeură și coacăză roșie, îmbinate cu parfumul florilor de câmp.

Asconi Uneori Brut Alb

Maurt - Aurelius Extra Brut Rose, un produs din struguri selecți de soi Cabernet și Pinot Noir, după tehnologia „în alb”, utilizând metoda Charmat și Aurelius Brut Rose.

Corten Rose Brut

Purcari - Cuvee de Purcari Feteasca Alb Brut, vin cu un gust deosebit deoarece e creat din 100% Fetească Albă. E un spumant primăvăratic, cu nuanțe ușoare de piersică și cu miros de flori de camp.

Vinăria Poiana, companie care deși nu a lansat noutăți, a participat pentru prima dată la degustările noastre cu spumantele Muscat Alb demisec și Muscat Alb sec. Acestea fac parte dintr-o gamă de vinuri de sărbătoare, având nuanțe de miere de albini, muscat și flori de tei.

Sărbătoarea a fost încununată cu un sabraj și un vin spumant de desert din categoria dulce Aurelius Dolce Moscato, ales subiectiv de către echipa Madein.md, datorită faptului că la Drink Local Champagne Party 2017 a luat un număr record de voturi.

Echipa Madein.md aduce cele mai sincere mulțumiri partenerilor evenimentului: localului „The Secret Club”, DJ-ului THELIGHT pentru muzică și voie bună și sommelierului Andrei Știrbu.

Susțineți producătorii autohtoni și apreciați diveristatea spumantelor fabricate în Moldova!