/ Reportaje view 4270

Noi i-am zis repetiție de Revelion, dar de fapt a fost o degustare cu atmosferă de petrecere. Și pentru că se apropie mult așteptatele sărbători de iarnă, echipa Madein.md a avut misiunea de a prezenta în cadrul degustării varietatea spumantelor autohtone care-și merită un loc la masa de sărbătoare.

Deja pentru al 3-lea an consecutiv, spumantele din Moldova sunt degustate în orb. De trei ani creăm, apreciem și votăm împreună cu producătorii. Și cu fiecare an observăm cum evoluează industria spumantelor locale.

Noutăți efervescente, surprize și multe bule în pahare am resimțit în seara de 7 decembrie.

Norocoșii participanți au putut aprecia spumante de la 12 companii locale: Bostavan, Purcari, Château Vartely, Et Cetera, Maurt, Alianța Vin, Corten, Cricova, Nisporeni, Vinăria Brănești, Consalcom/Apriori și Mileștii Mici.

25 de tipuri de vin spumant au fost împărțite în 4 categorii conform conținutului de zahăr prezent în ele, adică extra brut, brut, demisec și dulce. Aceste 4 categorii s-au degustat în orb, după care s-au evaluat cele mai populare spumante ale serii, după votul publicului desigur.

Pentru prima dată, anul acesta am avut 4 spumante la categoria extra brut, dintre care cele mai apreciate au fost Maurt Bacio di Bolle Grande Cuvee Extra Brut și Corten d'Oro Extra Brut alb. Să nu uităm și de Cricova Blanc de Noirs, un spumant care deja și-a creat consumatorul fidel.

La categoria Brut, cel mai popular a fost spumantul de la Chateau Vartely. Aici s-au mai evidențiat Cricova și Nisporeni.

În categoria demisec, ne-a lăsat plăcut surprinși spumantul Apriori Demisec Alb Muscat, care pentru prima data în cadrul unei degustări organizate de Madein.md, devine unul dintre cele mai apreciate la acest capitol. Este unicul spumant care i-a întrecut vădit pe toți după numărul de voturi.

Iar dacă e să vorbim de categoria dulce, aici chiar am fost frapați, pentru că printre participanți s-a ascuns și un spumant care încă nu a fost lansat pe piață. De azi îl veți cunoaște ca Aurelius Dolce Moscato, de la Maurt, care a fost lider în categorie. Acesta a fost urmat cu pași siguri de Apriori Dulce Alb Muscat de la Consalcom și Cricova Lacrima Dulce

Ar fi important să evidențiem faptul că nici un spumant prezentat nu a rămas fără voturi, publicul apreciind diversitatea de gusturi și arome, fiecare participant alegându-și un favorit, care probabil va fi prezent pe masa de Crăciun sau Revelion.

De asemenea o noutate a acestui eveniment, pe care îl organizăm pentru al 3-lea an consecutiv, a fost prezentarea categoriei rose (11 spumante), care a fost degustată deschis de către amatori.

1. Maurt - Aurelius Extra Brut Rose;
2. Bostavan - Dor Rose Brut;
3. Bostavan - Dor Rose Demisec;
4. Apriori - Rose Demidulce Muscat;
5. Nisporeni - Muscat Rose;
6. Cricova - Brut Rose;
7. Mileștii Mici Rose (este un spumant nou lansat, pe care vă îndemnăm neapărat să-l încercați);
8. Et Cetera - Roz Extra-Brut (un spumant foar apreciat în cadrul degustării);
9. Purcari – Cuvee de Purcari Brut Rose (cel mai apreciat Rose din cadrul evenimentului);
10. Fresco - Rose Demisec;
11. Legenda Moldovei - Rose Brut (acest brand a participat pentru prima dată la degustările organizate de Madein.md).

Pe lângă producătorii de spumante, la un loc de frunte s-au arătat și trei patiseri curajoși care au acceptat provocarea serii, de a crea deserturi pe bază de spumant autohton. E vorba de brandurile Diamond Cake, Magia Gustului și Mariette. A fost un experiment interesant prin care ne-am dorit să creăm o legătură dintre patiseri si producătorii de spumante. Cel mai apreciat a fost desertul brandului Mariette (autor Elena Țurcan), făcut pe bază de fructe, cașcaval și spumant Cricova Rose. O astfel de colaborare ar permite servirea acestor deserturi inovative, la diferite târguri și expoziții unde participă producătorii de vin spumant.

Ca și la degustările precedente, de la petrecere nu au lipsit și bomboanele Rifero: Prune cu nucă în ciocolată, Sementia, AraKiss, Merit, BoSStar, Cleopatra și Zâmbet. Dacă încă nu le-ați încercăm vă îndemnăm să o faceți cu toată încrederea.

Echipa Madein.md ține să mulțumească și partenerilor evenimentului: localului „The Secret Club”, companiei Art Poligraf pentru servicii tipografice, partenerilor informaționali: Embargo, Smokehouse, Invino și salonului de frumusețe Ksenia.

Ne bucurăm că am avut ocazia să prezentăm publicului multe branduri noi fabricate în Moldova, iar dacă ne dorim să avem pentru sărbătorile de iarnă un vin spumant autohton de calitate, cu siguranță avem de unde alege.