/ Reportaje view 1646

Pentru al cincilea an consecutiv, echipa Madein.md a avut misiunea de a prezenta marea diversitate a spumantelor din Moldova, în cadrul evenimentului Drink Local Sparkling Party 2019. Cu siguranță, în ajunul sărbătorilor de iarnă, pe masa de petrecere vom avea vinuri spumante, iar acest eveniment a fost o ocazie perfectă pentru a ne alege produsul favorit. Să remarcăm că pentru prima dată evenimentul a fost organizat sub egida brandului național vinicol Vinul Moldovei (Wine of Moldova), cu suportul asociațiilor IPG „Codru”, „Ștefan Voda” și „Valul lui Traian”.

Pe lângă prezentarea varietății de vinuri, unul din obectivele evenimentului a fost educarea publicului privind cultura de consum a spumantelor. De aceea, la eveniment au fost prezenți mai mulți sommelieri și experți în vinificație, printre care Mihai Druță, director al Asociației de Sommelier din Republica Moldova, Daniel Frumusachi, cel mai tânăr sommelier din Moldova, deținătorul a două recorduri Guiness pentru deschiderea sticlelor prin intermediul tehnicii sabrage, sommelierul Andrei Știrbu de la DEN Food & Wine House și Veacelsav Dogari, sommelier la Cricova.

Publicul prezent a fost informat cu privire la metodele de producere a vinurilor spumante, care este diferența dintre șampanie, vin spumant și vin spumos,

și au aflat cum se clasifică vinurile spumante din Moldova și care sunt tipurile de șampanie produsă în Franța. Menționăm că în cadrul evenimentului, au fost degustate doar vinuri spumante.

Doritorii au avut ocazia să afle răspunsurile și la alte subiecte legate de vinul spumant într-o discuție directă cu producătorii și sommelierii prezenți la eveniment.

La eveniment au fost prezentate vinuri oferite de 22 de producători: Nisporeni, Asconi, Mileștii Mici, Corten, Vinăria Brănești (Epoca de Piatră), Maurt (Bacio de Bolle), Aurelius, Cricova, Romatim (Fresco), Chateau Vartely, Rădăcini, Alianța Vin, Basavin, Chirsova, Consalcom Apriori, Purcari, Vinăria Poiana, Bostavan (DOR), Flamingo, Vinum, Carpe Diem și vinăria Et Cetera.

Lista celor 29 de spumante care au fost degustate în orb, în cele trei categorii:

Extra Brut:
1. Et Cetera - Et Cetera Spumante;
2. Corten - Corten d'Oro;
3. Consalcom - Apriori Extra Brut Alb;
4. Cricova - Blanc de Noirs Pinot Noir Brut.

Brut:
5. Vinăria Brănești - Epoca de Piatră Brut Alb;
6. Vinăria Asconi - Uneori Glera;
7. Vinăria Bostavan - Dor Alb Brut;
8. Romatim - Fresco Alb Brut Glera;
9. Consalcom - Apriori Brut Glera;
10. Maurt - Bacio di Bolle Grand Cuvee;
11. Aurelius Alb Brut;
12. Flamingo Alb Brut;
13. Rădăcini Wines - Rădăcini Alb Brut;
14. Mileștii Mici - Moldova de Lux Brut Alb;
15. Vinăria Poiana - Feteasca Albă Brut;
16. Nis-Struguras - Nisporeni Alb Brut;
17. Cricova - Cricova Brut Alb;
18. Rădăcini Wines - Rădăcini Reserve Brut;
19. Alianța Vin - Chișinăul Vechi Alb Brut;
20. Chateau Vartely – Chateau Vartely Alb Brut.

Dulce:
21. Cricova – Lacrima Dulce;
22. Brănești – Epoca de Piatră Dulce;
23. Lion Gri – Flamingo Alb Dulce;
24. Vinăria Bostavan – Dor Alb Dulce;
25. Romatim – Fresco Alb Dulce;
26. Mileștii Mici - Moldova de Lux Alb Dulce;
27. Alianța Vin – Chișinăul Vechi Alb Dulce;
28. Maurt - Bacio di Bolle White Moscato;
29. Aurelius Moscato Dolce.

Spumantele au fost servite în combinație cu deserturile oferite de brandurile locale Bunătăți de la Marica, Coptură Bună și Dolce Parma.

Oaspeții evenimentului au avut misiunea de a vota cele mai populare spumante ale serii: două în categoria brut și câte unul la categoriile extra-brut și dulce. La categoria extra-brut s-a remarcat Et Cetera Spumante, urmat de Apriori Extra Brut Alb. La categoria brut cele mai apeciate spumate au fost: Aurelius Alb Brut, urmat de Dor Alb Brut de la Bostavan și Rădăcini Alb Brut la egalitate cu Poiana Feteasca Albă Brut. La spumantele dulci s-au remarcat Bacio di Bolle White Moscato, Cricova Lacrima Dulce și Flamingo Alb Dulce.

Ținem să menționăm, că în ajunul evenimentului, la Î.S. Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice (Laboratorul central de testarea băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate) cele 29 de spumante prezentate la Drink Local Sparkling Party au fost degustate, de asemenea în orb, de o comisie de experți în următoarea componență: Breahnă Elizaveta, expert-oenolog la ONVV, președintele comisiei de degustare; Băbănuță Vitalie, director de producere, Rădăcini wines; Preda Viorica, expert, LCTBANPC; Luca Vasile, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Foșnea Arcadie, director Chateau Vartely. Rezultatele acestei evaluări le puteți vedea în video-ul de mai jos:

Să remarcăm că rezultatele experților au fost, în mare parte, diferite față de cele ale consumatorilor și se observă că în orb, rezultatele acestui voting sunt în fiecare an diferite, ceea ce demonstrează încă odată cât de variate sunt preferințele publicului.

A urmat o degustare deschisă în cadrul căreia au fost prezentate câteva din noutățile acestui an în materie de spumant, dar și câteva specialități oferite de producători:

În premieră, la Drink Local Sparkling Party a fost lansat vinul spumant brut natur, primul și unicul de acest tip în Moldova, creat de Casa Vinicolă Luca (brandul Carpe Diem), un vin făcut din soiurile Chardonnay, Pinot Noir și Feteasca Regală.

O nouă serie de spumante este cea de la brandul Flamingo, care au scos pe piață trei produse noi: Flamingo Alb Brut, Flamingo Alb Dulce și Flamingo Rose Dulce.

O altă noutate pentru piața locală este spumantul brandului Vinum, un produs care mai este numit spumant viu, făcut după o tehnologie specială, în premieră pentru Moldova. Francezii îl numesc Petillant Naturel, iar Italienii - Col Fondo. Se deosebește de alte tipuri de spumant prin metoda de fermentare și prin prezența unui sediment caracteristic în sticlă. Este făcut din soiul Sauvignon Blanc și are un conținut de alcool de 12,5%. 

Cricova a scos pe piață spumantul Original Crisecco Gold, un produs făcut după metoda Charmat din două soiuri de struguri autohtone: Viorica și Alb de Onițcani.

Producătorul Basavin și el, în premieră, a lansat trei vinuri spumante: Muscat Rose Dulce, Muscat Alb Dulce, Pinot Grigio Rose Brut.

Ultima noutate a serii a fost spumantul Apriori Dolce Rosato, produs după metoda Charmat, cu un conținut redus de alcool, de 7%. Este un cupaj dintre soiurile Muscat Ottonel și Muscat de Hamburg.

Pe lângă noutăți, în cadrul degustării deschise, au fost prezentate și câteva vinuri roșii sau rose, precum și anumite specialități pe care producătorii au dorit să le prezinte publicului din această seară. În mod deschis a fost degustat și vinul spumant Purcari Cuvee Alb Brut, care nu a putut participa la degustarea în orb, din cauza formei neobișnuite a sticlei, care îl scotea în evidență.

Alte vinuri prezentate la degustarea deschisă:
- Mileștii Mici - Spumant Roz Demisec, Moldova de Lux Roșu Dulce;
- Nisporeni - Spumant Roșu Dulce;
- Rădăcini - Vero di Moscato Rose (metoda d’asti);
- Corten - Rose Brut;
- Cricova - Spumant Clasic Dulce Roșu;
- Chirsova - Alb demisec, Rose.

Noutățile acestui an, vinurile rose și roșii au fost degustate cu fructele congelate oferite de brandul Kardel.

La sfârșitul evenimentului, sommelierul Veaceslav Dogari de la Cricova ne-a arătat ce înseamnă un sabrage și cum se folosește corect această metodă de deschidere a sticlelor de vin spumant.

Echipa Madein.md aduce cele mai sincere mulțumiri localului „The Secret Club”, DJ-ului THELIGHT pentru muzică și voie bună.

Dacă v-a plăcut acest eveniment și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că evenimentele organizate de noi, precum și materialele publicate vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici și activități care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Fiind un proiect cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru și promovăm doar ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori. Pentru a ograniza mai multe evnimente de acest fel, mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni și tot ce e local și autentic.