/ Reportaje view 4884

La expoziția „Fabricat în Moldova”, care se desfășoară în perioada 29 ianuarie - 02 februarie 2020, la centrul Moldexpo din Chișinău, participă peste 450 agenți economici din diferite ramuri ale economiei naționale: industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, industria ușoară, utilaje, tehnică și aparataje, instituții de cercetări științifice, meșteri populari, etc. În acest an și companiile certificate eco au posibilitatea să-și expună produsele în spațiile special amenajate.

În pavilionul central, pavilioanele 2 și 3, vizitatorii se pot bucura de o mare varietate de produse locale, iar echipa Madein.md a decis să scoată în evidență noutățile acestei ediții: branduri sau linii de produse lansate recent sau prezentate publicului în premieră la Fabricat în Moldova 2020.

Batonash - deserturi nutritive cu miere

Brandul Dulce Plai din satul Todirești, raionul Ungheni, a lansat o serie de snack-uri nutritive și energizante, făcute din ingrediente simple și în mare majoritate, locale: nuci, migdale, fructe uscate, semințe, fulgi de ovăz și miere. Produsul nu este prelucrat termic, păstrând toate proprietățile ingredientelor. Este un produs artizanal, dar fabricat în condiții de laborator autorizat. Batonașele sunt fabricate în orașul Iași (acolo unde Dulce Plai are o filială), fiind comercializate în cafenele și magazinele din acest oraș. În viitorul apropiat reprezentanții companiei doresc șă înființeze o secție de producere și în Moldova.

Fructe uscate de la Herberryum

Herberryum este un brand nou, din UTA Găgăuzia, satul Cazaclia, r. Ceadîr-Lunga și oferă prune sau mere uscate în pungi de tip "doypack". Fructele sunt crescute în propriile livezi, sunt atent selectate, sâmburii sunt îndepărtați cu grijă, iar procesul de uscare este efectuat în condiții naturale. Produsele nu conțin zahăr, conservanți sau aromatizatori și în curând vor fi disponibile în rețelele Nr.1, Linella și la unele stații de alimentare peco.

Desertul de fructe TreiS

Brandul TreiS din satul Suruceni, raionul Ialoveni a venit la expoziție cu o line de produse noi: deserturi pregătite în mod special pentru a forma pectina de măr, care are rolul de a stabiliza zahărul în sânge și de a scădea colesterolul. Sunt făcute pe bază de mere, pere sau gutui, conțin nuci și sunt naturale, nu conțin conservanți, coloranți sau aromatizatori. Pot fi servite la ceai sau cu vinuri spumante și alte băuturi alcoolice. 

Popcorn și vată de zahăr

Am descoperit și producătorul Wowcorn din Chișinău, care deține o minifabrică de producere a popcornului și a vatei de zahăr. Produc mai multe varietăți de popcorn dulce ce conține caramelă și arome de măr, căpșună, banană, mure și ciocolată, precum și popcorn picant ce poate avea gust de becon, cașcaval sau smântână cu verdeață. Vata de zahăr poate avea arome de căpșune, banane, caramel, ciocolată, kiwi, vișine, vanilie, mure, coacăză, etc. Din ingrediente locale se utilizează doar porumbul. Reprezentanții companiei intenționează să colaboreze cu teatre și cinematografe, să instaleze stații mobile în cadrul mai multor evenimente și să comercializeze produsele sale în magazine mici sau stații de alimentare peco.

Pâine artizanală și alte produse de panificație

Asociația obștească "Prezicere divină" din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești ne oferă o serie de produse naturale și sănătoase din care am putea remarca pâinea de hrișcă "Valentina" un produs eco, cu conținut redus de gluten, precum și o serie pesmeți, făcuți din două tipuri de făină, cu stafide, nuci, semințe de floarea soarelui, dovleac, subțiri ca chipsurile și foarte gustoase. Asociația promovează antreprenoriatul social, produsele tradiționale moldovenești și modul de viață sănătos. Veniturile acestei afaceri merg la întreținerea Centrului Mamei și a Copilului din satul Ciuciuleni. În 2020, produse asociației vor fi disponibile la piața EcoLocal.

Compania Enersan Family din Orhei oferă câteva tipuri de pâine naturală pe bază de maia cu semințe și fructe uscate. Pâinea nu conține conservați sau coloranți, iar procesul de producere are loc în propria moară, în condiții de igienă perfectă. Pâinea nu conține drojdie, sau alți agenți artificiali de creștere. Compania a fost prezentă la ultimele ediții EcoLocal și acum se află în tratative cu rețeaua de magazine Linella.

Compania Franzeluța și-a prezentat noua linie de covrigei uscați "Rings", fabricaţi din ingrediente şi condimente naturale. Au la bază ulei de floarea soarelui, făină de grâu calitatea superioară şi diverse mirodenii (pot fi cu mac, picanți sau sărăței).

Cașcaval din satul Pelenia, Drochia

Familia Țurcanu din satul Pelenia produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale. Compania se numește VismalV SRL și oferă patru tipuri de cașcaval: Suluguni, Caciotta, Pelenia și Gustul Natal, un cașcaval făcut după o rețetă din Bulgaria, plus brânză de oi, de vaci, unt și smântână. Au propria fermă și mai colectează lapte de la alte două ferme mari din regiune. Zilnic, din 500 de litri de lapte de vaci se produc 50 de kg de cașcaval. Deocamdată produsele lor sunt disponibile doar regional.

Odorizante Elit Arom

Din produsele nealimentare am remarcat producătorul de odorizante auto din uleiuri esențiale, compania Elit Arom, care a lansat recent pe piață un nou produs: un butoiaș aromat în care se plasează un mic container cu uleiuri esențiale, un odorizant care poate fi utilizat atât în automobil, cât și în încăperi mici, în sala de baie sau pe masa de lucru. Containerul cu ulei esențial poate fi utilizat aproximativ o lună, apoi înlocuindu-se cu altul. Compania lucrează cu multe varietăți de uleiuri eterice, creând propriile combinații, iar de pe piața locală se aprovizionează doar cu ulei de lavandă. Produsele Elit Arom se găsesc în magazinele de piese auto din Chișinău, Bălți, Edineț sau Comrat.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.