/ Reportaje view 397

Înghețata, acest desert delicios și versatil, este un produs nutrițional bogat care se prepară din ingrediente cu valoare alimentară înaltă. Ea hidratează și răcorește organismul, ne satisface pofta de dulce, fiind și o sursă generoasă de substanțe nutritive.

Datorita ingredientelor utilizate la prepararea amestecurilor pentru producere și a modului de prezentare, sortimentul de înghețată pe piața locală este unul foarte mare. Putem opta pentru înghețata industrială, pe care ne-o oferă numeroase companii locale și pe care o găsim în toate magazinele și supermarketurile din țară sau pentru cea artizanală, pe care cel mai des o putem gusta în localurile specializate sau în cafenele și restaurantele din capitală.

Diferența dintre înghețata artizanală și cea industrială

Cea mai mare diferență, dar și cel mai mare avantaj al înghețatei artizanale, este faptul că ea este un produs fresh, preparat în cantități mici, aproape zilnic, ceea ce permite utilizarea de ingrediente proaspete, naturale, fără adaosuri de coloranți și conservanți artificiali care să-i prelungească perioada de valabilitate.

A doua diferență este că înghețata industrială conține din start mai mult aer și mai multă apă. De exemplu, îngheţata artizanală conţine 25-33% aer, în timp ce volumul îngheţatei industriale deseori se umflă exagerat, cu minim 70% aer.

În al treilea rând, îngheţata artizanală conţine doar 5-10% grăsime, pe când cea industrială ajunge la 15-25%. Cremozitatea îngheţatei artizanale este oferită de ingredientele de naturale folosite, în timp ce cremozitatea celei industriale rezultă din conţinutul de grăsime ridicat, ce poate fi dăunător sănătăţii.

De asemenea, datorită ingredientelor proaspete și atent selecționate, înghețata artizanală deseori diferă de cea industrială prin procesul de producție mai complex, ceea ce presupune și  prețuri mai ridicate.

Înghețata artizanală produsă în Moldova

O parte din cafenelele și restaurantele care produc înghețată artizanală au participat la degustarea organizată de Madein.md pe data de 4 iulie 2019. Participanții la eveniment au avut ocazia să deguste înghețată și sorbet de la cinci localuri din capitală, iar pentru buna dispoziție au fost întâmpinați cu un pahar de  spumant de la vinăria Nisporeni.

Localurile din Chișinău ne propun o mare varietate de arome și gusturi care cu siguranță trebuie încercate:

Hostaria Armacord este un restaurant cu bucătărie tradițională italiană, care oferă propria înghețată - un mix dintre sorbetul tradițional și înghețată din ingrediente sută la sută autohtone: fructe proaspete sau congelate (fructe de pădure, zmeură, căpșune și mure), zahăr tos și frișcă. Cu ajutorul unui robot de bucătărie, înghețata se prepară foarte rapid, iar consumatorul poate fi sigur că va savura un produs natural și proaspăt.

Pentru cei care au adoptat un mod de viață vegan, cea mai bună opțiune ar fi înghețata de la Bio Organic Raw Café. Este un produs perfect pentru cei care au intoleranță la lactoză, fiind făcută pe bază de lapte vegetal, nuci caju hidratate și cu adaos de cacao, cărbune de cocos, caramelă, ceai matcha, căpșune, mango sau alte fructe. Laptele vegetal este făcut din migdale autohtone, iar ca îndulcitor se utilizează mierea, de asemenea de la producătorii locali.

Localul Rozmarin încă de la deschidere produce propria înghețată după o rețetă italiană, cu arome de vanilie, stracciatella, iaurt cu fructe de pădure și banană cu scorțișoară. De asemenea, ei oferă sorbet din zmeură, căpșună, fructul pasiunii și vișină. Se optează pentru utilizarea ingredientelor locale, localul fiind aprovizionat cu fructe proaspete și produse lactate de la companiile din Moldova cu care au stabilit relații de colaborare durabile.

La Dolce Italia produce înghețata specifică regiunii de sud a Italiei. Ea poate fi pe bază de lapte, pe bază de apă pentru cei cu intoleranță la lactoză și înghețată hipocalorică, pentru diabetici. Se oferă o mare varietate de gusturi: fistic, alune, nucă grecească, ciocolată neagră, cacao, înghețată albă cu diverse gemuri, fructe confiate, căpșune, fructe de pădure, mure, afine, etc. Fructele de sezon, laptele și zahărul, toate sunt de origine locală.

Un producător mai deosebit pentru Moldova, este compania Ice Roll, care utilizează o metodă de fabricare a înghețatei ce provine din Thailanda. Desertul este preparat într-un minut, chiar în fața cumpărătorilor și este sută la sută natural. Se oferă înghețată din: afine și fistic; Nutella și banană; Ferrero Rocher și mure; Macarons de vanilie, mac și levănțică; ananas, Oreo și Kinder Bueno, precum și multe alte varietăți. Produsul are o cantitate foarte mică de grăsimi, nu conține conservanți, coloranți sau alți aditivi. Laptele este produs la propria fermă, iar fructele și pomușoarele de sezon sunt crescute în Moldova.