/ Reportaje view 1739

Pe data de 19 iulie, proiectul Madein.md a organizat și găzduit un eveniment dedicat înghețatei fabricate în Moldova. Deja a treia vară consecutiv, adunăm producătorii autohtoni de înghețată industrială, artizanală și de casă pentru a evidenția diversitatea acestui produs fabricat în Moldova, dar și pentru a ne familiariza cu produsele noi oferite de ei în perioada estivală.

Anterior, în ajunul evenimentului, proiectul nostru a realizat și un mic sondaj pentru a vedea ce branduri de înghețată cunosc și preferă consumatorii din țară.

A fost propusă spre degustare înghețata clasică, albă (de tip plombir sau din lapte) de la șapte companii: Drancor, Sandra, Incomlac Frigo, La Dolce Italia, Amir, Ciao Cacao și Lumencraft, precum și înghețată de ciocolată de la aceiași producători. Degustarea a avut loc în orb, iar în final s-au remarcat înghețatele albe de la companiile Drancor și Amir, iar la categoria înghețată din ciocolată La Dolce Italia și Lumencraft.

Companiile, producătoare de înghețată industrială și reprezentanții localurilor ce produc înghetață artizanală au venit fie cu o noutate, fie cu un produs mai special pe care au vrut să-l arate și să-l recomande și consumatorilor. O prezență mai specială în cadrul evenimentului a fost Aliona Baciu, autoarea brandului MamzElle care a venit cu o rețetă delicioasă pentru înghețata de casă.

Compania Incomlac din Bălți a prezentat înghețata pe stic Corona și 3 tipuri de gelato: vanilie, coacăză neagră, snicks&caramel.

Drancor a venit cu binecunoscuta înghețată Why Not cu biscuit de cacao și cu o noutate, scoasă pe piață în acest an: înghețata plombir „Белая Акация”.

Reprezentanții fabricii Sandriliona cu marca comericală Sandra au venit cu seria Gelato Prestige: vanilie, ciocolată, cocos, fistic, precum și câteva tipuri de înghețată Twist Cone.

Brandul La Dolce Italia care oferă înghețată artizanală de origine italiană de cea mai înaltă calitate, a prezentat înghețata albă Mascarpone.

Producătorul Ciao Cacao care asigură cu înghețată rețelele Andy's Pizza și La Plăcinte ne-au propus gelato de 3 tipuri: iaurt, vișine și cookies.

Reprezentanții localului Rozmarin Café care produce propria înghețată artizanală au venit cu un Iaurt cu fructe de pădure și un sorbet de zmeură.

O noutate surpriză a acestei seri a fost producătorul Lumen Craft, cunoscut publicului pentru berea artizanală. De curând compania a început să producă propria înghețată, oferind pentru eveniment înghețată de vanilie și cea cu fistic.

Reprezentanții localului Bio Organic Raw Café  au venit cu înghețata raw vegan de căpșune, zmeură, cacao și ceai matcha. Înghețatele sunt făcute pe bază de lapte vegetal și nuci caju hidratate. Pot fi consumate de cei care au intoleranță la lactoză.

Ținem să mulțumim și celor de la Tulip Residence pentru suportul oferit în cadrul acestei degustări.

Nu ne rămâne decât să remarcăm diversitatea înghețatei fabricate în Moldova, să evidențiem apariția unor produse care pot satisface cele mai diverse și sofisticate gusturi. Creșterea numărului de producători de înghețată artizanală și diversificarea sortimentului celor de înghețată industrială este un imbold important pentru îmbunătățirea calității acestui produs. Împreună să susținem producătorii autohtoni.

Mai jos puteți vedea și un fotoreportaj realizat de echipa Madein.md: