/ Reportaje view 177

Cea de-a doua zi a „Moldova Business Week 2018” – cel mai important eveniment național în domeniul afacerilor organizat la Chișinău – a fost dedicată atractivității investiționale a celor 7 ramuri strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Turism, Industria Ușoară.

Panelul de discuții dedicat sectorului turismului a reunit reprezentanți ai ministerelor, oficiali și oaspeți de vază din Ungaria și Georgia și actori ai sectorului privat. Moderatorul blocului de prezentări și discuții a fost directorul general al Agenției de Investiții, instituție responsabilă pentru promovarea și atragerea capitalului extern.

Aici s-a remarcat faptul că datorită reformelor implementate în ultimii ani, Republica Moldova a devenit o destinație ce merită a fi vizitată de străini. Acum în cadrul programului național – InvestMoldova, se dorește ca toate instituțiile de stat, mediul de afaceri, cetățenii, diaspora, mediul privat și toți cei care au ceva de zis despre Republica Moldova să-și unifice eforturile de promovare a țării. Turismul poate fi cartea noastră de vizită, iar mulți turiști străini pot deveni investitori.

Un avantaj în plus îl are și turismul vitivinicol, având în vedere că Republica Moldova este recunoscută pentru vinurile de o calitate înaltă și pentru podgoriile care se întind pe o suprafață de 140 mii de hectare.

La capitolul TIC, tendințele globale arată că tot mai multe țări optează pentru digitalizarea serviciilor și produselor, ceea ce le permite vizitatorilor să descopere mai ușor destinațiile turistice.

Industria IT este sectorul care evoluează cel mai rapid în economia națională, iar 80% din produsele IT create în țară sunt destinate exportului. Una dintre istoriile de succes ale sectorului este Parcul IT – acesta cuprinde 299 companii, 87 dintre care provin din 25 de țări, iar pronosticul pentru încheierea primului an financiar arată că vor fi încasate venituri de 1,8 miliarde lei.

Pilonii principali care au schimbat regulile jocului în acest domeniu sunt Strategia Națională Moldova Digitală 2020, Legea cu privire la parcurile IT, beneficiile privind impozitele pentru angajații companiilor IT, vizele pentru domeniile IT și capitalul uman. Moldova este o destinație IT importantă, fiind conectată la câteva zone culturale și am reușit să demonstrăm că avem o infrastructură modernă, forță de muncă înalt calificată, un parc IT și multe instrumente pentru a deveni atractivi.

Din anul 2006, Moldova a ânregistrat o creștere de 20 de ori a serviciilor și produselor TIC, iar această creștere se accelerează. Exporturile TIC au crescut cu 45% în 2017, iar creșterea sectorului în general a ajuns la 15% pe an. Acest domeniu angajează 20 mii de persoane, dintre care 13 mii în Software. Datorită salariilor atractive, acest sector are capacitatea de a păstra capitalul uman în țară. Acest «boom» se datorează faptului că sectorul public și cel privat și-au consolidate eforturile și au stabilit un parteneriat pentru modernizarea sectorului TIC.