/ Reportaje view 6012

Pe data de 24 iunie, proiectul Madein.md a organizat prima ediție a evenimentului „Say Cheese!”, dedicat cașcavalurilor și brânzeturilor fabricate în Moldova. Acesta a fost găzduit de Asociația de Solidaritate franco-moldavă "Vent d'Est" și s-a desfășurat în satul Horodiște, raionul Rezina, într-un loc pitoresc, cu peisaje de neuitat, nu departe de cascadele de la Țîpova.

Evenimentul a adunat peste 100 de vizitatori din diferite regiuni ale țării care și-au dorit să descopere diversitatea produselor autohtone. Aceștia au avut posibilitatea să deguste și să procure peste 20 de tipuri de cașcavaluri și brânzeturi de la 8 producători din țară.

Lista completă a producătorilor care au participat și a tipurilor de cașcaval oferite:

1. Sălașul Baciului (Caciotta și Pecorino de trei tipuri);
2. Lactalis-Alba SRL / Fabrica de Brânzeturi din Soroca (cașcaval rusesc, olandez și de Poșehon);
3. VC Saturn-13 SRL / BraviLacta (Mozzarella, Poșehon și brânza moale Andrieș);
4  MET SA PRODUSE IMPEX SRL (Mozzarella și cașcavalul de Drochia);
5. Avacon Prim SRL (4 tipuri de cașcaval Suluguni);
6. HEUVELLAND SRL (3 branduri de cașcaval de tip Gouda);
7. Asociația de Solidaritate franco-moldavă "Vent d'Est" (Cendré, Crottin și Tome cu maturare de 4 și 5 luni);
8. SRL "BASTECRIS" (caș și brânză de oi).

 

Procesul de degustare a cașcavalurilor a reprezentat un „Cheese Pairing”, un masterclass în cadrul căruia somelierul Ina Shanghina a oferit un șir de recomandări utile, propunând pentru fiecare tip cașcaval un anumit vin.

Pe lângă vinuri, lumea a combinat cașcavalurile cu dulceața de la Orhei Vit, nucile oferite de LARO Migdale, tomatele uscate în ulei de floarea soarelui de la Livada, roșiile de la compania Goris Tomatoes și fructele uscate (mere și piersici) de la vinoteca Embargo Wine.

Vinurile, care au fost un element important al sărbătorii brâzneturilor au fost oferite de către vinăria Cricova și de către Agrici Wine care au venit cu o nouă serie de produse pe piața autohtonă.

De la eveniment au lipsit produsele din carne, toate bucatele oferite fiind preparate pe bază de brânzeturi, legume și făinoase. Au fost invitați și doi producători de pâine artizanală: e vorba de brutarul Dorin Mereuță și compania Yara. Copiii au avut ocazia să servească compot de cireșe, care au fost oferite de asociația Moldova Fruct.

Cei însetați s-au putut răcori cu apa plată și carbogazoasă Aqua Unica.

Iar la desert, de asemenea au fost produse preparate pe bază de brânzeturi (copturi, clătite, cheescake-uri), atât de la localnici, cât și de la cofetarul din Chișinău, Natalia Stadnic autoarea brandului Diamond Cake.

Say Cheese a avut ca scop și dezvolatrea turismului rural, participanții beneficiind de așa activități precum drumeții prin zonă cu vizitarea cascadelor de la Țîpova și plimbări cu trăsura prin satul Horodiște.

Ateliere de artizanat și de pictură de la Maria Moscalu:

Activități distractive și jocuri pentru cei mici, cum ar fi constructorul oferit de compania EduJoc:

Competiții și activități sportive precum voleul, tragerea funiei, etc:

Seara s-a încheiat cu o cină la iarbă verde, cu bucate preparate de Nathaniel Kowalsky și echipa sa,

sub acordurile de chitară ale formației DimiTrio, care au cântat pe o scenă improvizată, construită din paleții pe care ni i-a oferit compania Paper Moon.

A fost cald, a fost soare și multă bună dispoziție. Lumea s-a distrat, fiecare având ocazia să-și aleagă activitățile la care să participe și bucatele pe care să le savureze. Au fost mulți copii, care s-au simțit de minune și au dat o notă de veselie în plus evenimentului. Dar cel mai important este faptul că am reușit să prezentăm diversitatea și calitatea brânzeturilor și cașcavalurilor produse la noi în țară. Acest lucru ne stimulează să organizăm această sărbătoare și anii care urmează.