/ Rețete Madein.md view 4300

Făina de porumb sau mălaiul, este un produs pe care îl avem cu toții în bucătărie, dar îl folosim destul de rar, de obicei pentru a face mămăligă. Din mălai însă, putem prepara diverse copturi și deserturi, iar ca exemplu, vă prezentăm rețeta unui chec delicios cu făină de porumb și gutui. Este o alternativă la celebrul Polenta Cake a bucătarului Jamie Oliver, în care am înlocuit portocalele cu gutui și am utilizat doar ingrediente locale.

Ingrediente:
Făină de migdale - 200 g;
Făină de porumb - 100 g;
Praf de copt - 1 lingură;
Unt - 200 g;
Zahăr - 150 g;
Ouă - 3 buc.;
Gutui uscate - 150 g.

Mod de preparare:

Încălzim cuptorul până la 160 de grade.

Într-un bol, amestecăm ingredientele uscate: făina de migdale, făina de porumb și praful de copt. Mixăm totul cu ajutorul telului, pânâ obținem o masă omogenă.

Într-un alt bol, amestecăm untul înmuiat cu zahărul, de asemenea, până obținem o masă netedă. Nu este necesar să așteptăm zahărul să se topească, el se va topi în timpul coacerii.

În amestecul de unt și zahăr, adăugăm, câte unul, ouăle și mixăm bine după fiecare ou adăugat. Apoi, punem în acest amestec ingrediente uscate și mixăm totul cu o spatulă din silicon până când obținem un aluat omogen. Adăugăm gutuile uscate și din nou amestecăm.

Un astfel de chec îl putem coace într-o tavă rotundă, cu fund detașabil sau într-o tavă alungită, pentru copt pâine. Checul se va primi foarte suculent, de aceea trebuie scos din tavă cu mare grijă. În cazul tăvii rotunde cu fund detașabil, îl vom scoate mai ușor, tava pentru copt pâine, însă, va trebui să o acoperim cu hârtie de pergament, iar checul gata, va fi scos din ea împreună cu această hârtie.

Ungem tava pe care am ales-o cu unt și o acoperim, în caz de necesitate, cu hârtie pergament. Întindem aluatul, îl nivelam și îl punem la copt pentru 45-60 de minute, în funcție de grosimea checului.

Dacă checul va începe să ardă pe margini, iar în mijloc încă nu va fi îndeajuns de copt, se recomandă să-l acoperim cu o folie de aluminiu.

Dacă v-a plăcut rețeta și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni și tot ce e local și autentic.