/ Rețete Madein.md view 3104

Shepherd's Pie este o mâncare tradițională englezească, care poate fi tradusă ca Plăcintă Ciobanului sau Plăcinta Păstorului și se caracterizează prin faptul că turta nu este făcută din aluat, ci din piureu de cartofi. Se deosebește și prin faptul că în vasul în care este gătită (tigaie sau tavă) mai întâi se pune umplutura, care apoi este acoperită cu o turtă, în cazul nostru, cu un strat generos de piure de cartofi.

Umplutura unei plăcinte tradiționale engleze se face din carne tocată și legume înăbușite într-un sos, de obicei, de roșii. O astfel plăcintă este o modalitate bună de a folosi ce ne-a rămas de la cina de aseară sau alte ingrediente pe care le avem în frigider și nu știm cum să le utilizăm.

În versiunea noastră, vegetariană, în loc de carne, vom folosi fasole și ciuperci stridii.

Ingrediente:
- cartofi - 1 kg;
- lapte - 100 ml;
- unt - 30 g;
- usturoi - 2 căței;
- ceapă - 2 buc.;
- morcovi - 1 buc.;
- ardei iute - 250 g;
- ciuperci (stridii) - 500 g;
- roșii conservate - 1 borcan;
- fasole conservate în tomate - 2 borcane;
- frunze de dafin - 4 buc.

Mod de preparare:

În primul rând, curățim cartofii și îi tăiem în formă de cubulețe mici. Cu cât cartoful va fi mai mărunt tăiat, cu atât mai repede va fierbe. Punem cartofii într-o cratiță de dimensiuni medii și turnăm apă rece. Aducem apa la fierbere, adăugăm sare și lăsăm să se facă la foc mediu. Gătim cartofii timp de 15-20 de minute sau până devin moi.

Scurgem apa din cartofi, apoi adăugăm untul și laptele. Frământăm cartofii până obținem un pireu și lăsăm să se răcească. În paralel începem să gătim umplutura.

Pentru umplutură, mărunțim usturoiul, tăiem ceapa și morcovii în cubulețe mici. Punem o cratiță mare la foc mic și turnăm un pic de ulei. Punem legumele în cratiță și le amestecăm bine, ca acestea să fie acoperite cu ulei pe toate părțile. Înăbușim legumele la foc mediu, fără mirodenii, amestecând ocazional, aproximativ 10 minute, sau până când devin moi. Este important să nu lăsăm legumele să ardă sau să se înnegrească, în caz contrar plăcinta poate avea un gust amăriu.

În timp ce legumele se prepară, tăiem ciupercile în felii mici.

În dependență de sezon pot fi utilizați ardei congelați sau proaspeți, pe care, de asemenea, îi tăiem mărunt.

După 10 minute, adăugăm în legume, ciupercile și ardeiul, amestecăm totul bine și continuăm să înăbușim timp de 10-15 minute sau până când ciupercile sunt gata.

După 15 minute, adăugăm fasolea, roșiile conservate, frunzele de dafin, sarea și piperul, după gust. Apoi adăugăm un pahar cu apă, amestecăm totul bine și aducem la fierbere, la foc mare. Acest amestec îl lăsăm să fiarbă timp de aproximativ 10 minute, până când apa se evaporă și sosul se îngroașă.

Pregătim cuptorul încins la 180C . Ungem tava în care vom face plăcinta cu unt și distribuim pe ea toată umplutura. Apoi, cu ajutorul unei linguri, punem piureul de cartofi peste umplutură pe întreaga suprafață a tăvii. Cu partea din spate a lingurii, netezim ușor piureul, ca acesta să formeze un strat uniform. Pentru a oferi plăcintei noastre un aspect atractiv, luăm furculița și trasăm pe plăcintă câteva linii.

Punem plăcinta la copt pentru 20-25 de minute sau până când piureul capătă o culoare maro-aurie.