/ Rețete Madein.md view 3709

Sezonul dovleacului continuă, ceea ce înseamnă că bucatele preparate din el sunt încă actuale. Majoritatea rețetelor pentru produsele din „dovleac” încep cu procesul de coacere al acestuia la cuptor, până când dovleacul ajunge la o masă asemănătoare cu piureul. Numai după aceasta el poate fi utilizat la prepararea plăcintelor, tartelor, clătitelor, cheesecake-urilor, a terciurilor de ovăz și chiar a smoothie-urilor de dimineață.

De asemenea, amatorii de dovleac au opțiunea de a-l coace, după ce l-au procurat de la piață, ca apoi să ambaleze "piureul" de dovleac în pachețele și să-l congeleze pentru ca pe parcursul anului să pregătească noi capodopere culinare.

Dovleacul poate fi copt întreg sau tâiat în felii - astfel el se va găti mai repede. În medie, dovleacul se coace timp de 1 - 1,5 ore, la o temperatură de 200°C.

Apropo, semințele de dovleac nu trebuie aruncate împreună cu pulpa pe care o scoatem din partea centrală a fructului. Acestea pot fi spălate, uscate și prăjite într-o tigaie uscată sau într-o cantitate mică de unt - astfel ele vor deveni crocante, fiind și un adaos excelent pentru salatele de legume, pentru porția de cereale de dimineață, sau ca decorațiune pentru diverse deserturi, chiar și nu din dovleac.

Dacă dovleacul a fost crescut în condiții ecologice, atunci nici coaja coaptă nu trebuie aruncată. Ea, de asemenea, poate fi tăiată mărunt și prăjită, ca apoi s-o adăugăm în salate.

Pentru cei care au încercat deja toate rețetele cunoscute din dovleac, vă propunem ceva neobișnuit - o rețetă mai benefică decât plăcintele cu dovleac, fără făină albă și zahăr, doar din ingrediente locale.

Ingrediente:

Pentru aluat: Pentru umplutură:

Nuci- 400 g;
Prune uscate - 200 g;
Apă - 3 lingurițe;
Unt 82% - 60 g.

Dovleac - 1,5 kg sau 500 g de piure de dovleac;
Miere - 80 g;
Lapte - 120 g;
Ouă - 3 buc.;
Faină integrală - 40 g;
Sare - ½ linguriță;
Condimente - 2 lingurițe;
Scorțișoară;
Nucșoară;
Cardamom;
Ghimbir.

Mod de preparare:

1. Pentru a pregăti aluatul, măcinăm nucile folosind un robot de bucătărie, adăugăm prunele uscate și continuăm să amestecăm. Adăugăm apă și unt de temperatura camerei și batem această masă până când ea devine uniformă. Dacă nu avem un robot de bucătărie, aluatul poate fi preparat folosind o mașină de tocat carne.

2. Turnăm aluatul pe fundul unui vas rotund de copt. Pentru a-i da formă, putem utiliza un pahar plat, cu ajutorul căruia vom apăsa ferm masa spre fundul și pereții vasului pentru copt.

3. Punem vasul cu aluat la frigider și pregătim umplutura.

4. Învelim dovleacul în folie, întreg sau feliat, și îl coacem la o temperatură de 200°C, timp de 1 - 1,5 ore, în funcție de mărimea fructului. Dovleacul gătit trebuie să se îndepărteze ușor de coajă și să se fărâme cu ajutorul unei furculițe.

5. Toate ingredientele pentru umplutură se amestecă într-un bol adânc, până se primește o masă uniformă.

6. Încălzim cuptorul până la 170 de grade. Turnăm umplutura pe blatul răcit, o nivelăm și coacem totul timp de 45-55 de minute, până tarta va deveni rumenă și densă.

7. Apoi, tarta se răcește, aducându-se la temperatura camerei, după care se pune la frigider, pe noapte, pentru ca să scadă și să se întărească.

Tarta poate fi servită cu frișcă, înghețată sau nuci măcinate.

Făina integrală de cereale o putem găsi la producătorii locali de panificație, cum ar fi Bread Corner, Iarba Noastră, etc.

Dacă v-a plăcut rețeta și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni și tot ce e local și autentic.