/ Turism #madeinmd view 1874

Cele mai reprezentative atracții turistice, vinării, restaurante recomandate turiștilor, unități de cazare, branduri, meșteri populari, persoane și organizații implicate în dezvoltarea și promovarea sectorului – toate au fost premiate în cadrul Galei Turismului 2017, ediția a II-a. Evenimentul a fost organizat de Federația de Promovare a Turismului din Republica Moldova, în colaborare cu alte asociații de profil din domeniu, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și a Agenției Suedeze de Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida), prin Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Gala Turismului descoperă atuurile turistice valoroase ale Republicii Moldova și își propune să le promoveze la nivel internațional, dar și local. Scopul final este ca cetățenii să cunoască cel puțin zece trasee turistice originale, pe care să le poată propune oricărui potențial vizitator, facilitând accesul la oferta turistică a țării. Evenimentul emblematic pentru industria turismului din Republica Moldova, a avut loc în data de 7 aprilie 2017, în prezența mai multor oficiali de rang înalt și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova.

În cadrul evenimentului au fost răsplătite eforturile celor mai activi actori din domeniu, repartizați în 20 de categorii. Câștigătorii au fost aleși în baza unei medii formate 50 la sută din voturile acumulate și 50 la sută în baza votului acordat de consiliul de experți. Prezentăm primii trei nominalizați care au acumulat cele mai multe puncte în categoriile meșteri populari, unități de cazare turistică, branduri care promovează turismul autohton, destinații turistice recomandate cetățenilor străini, vinuri și vinării din Republica Moldova, precum și bucate îndrăgite de turiștii care ne vizitează țara.

Categoria: Meșteri populari care promovează Republica Moldova
Locul I - Vasile GONCIARI
Locul II - Vitalie MURUZUC
Locul III - Angela DON

Categoria: Unități de cazare turistică din Republica Moldova amplasate în afara Chișinăului
Locul I - Casa de sub stâncă
Locul II - Pensiunea Butuceni
Locul III - Complexul Turistic Purcari

Categoria: 10 Destinații turistice recomandate turiștilor străini
Locul I - Orheiul Vechi 
Locul II - Molovata, r-nul Dubăsari
Locul III - Țîpova, r-nul Rezina

Categoria: Branduri care promovează turismul din Republica Moldova
Locul I - Wine of Moldova
Locul II - Din Inimă
Locul III - Cricova

Categoria: 10 Restaurante recomandate turiștilor străini
Locul I - Vatra Neamului 
Locul II - Popasul Dacilor
Locul III - La Plăcinte

Categoria: 10 Vinuri din Republica Moldova recomandate turiștilor străini
Locul I - Negru de Purcari 
Locul II - Feteasca Neagră, Vinăria din Vale
Locul III - Sol Negru Pinot Noir

Categoria: 10 Vinării din Republica Moldova recomandate turiștilor străini
Locul I - Asconi 
Locul II - Castel Mimi
Locul III - Mileștii Mici

Categoria: 10 Bucate îndrăgite de turiștii care vizitează Republica Moldova
Locul I - Plăcinte 
Locul II - Sarmale
Locul III – Mămăligă cu brânză

Declarații ale câștigătorilor din diferite categorii:

Vlad Grosu, director adjunct al Oficiului Național al Viei și Vinului, locul I. Categoria „Branduri care promovează turismul din Republica Moldova”: „În ultimii ani, sectorul vitivincol din Republica Moldova a parcurs niște etape importante, iar brandul de țară al industriei Vinul Moldovei. O legendă vie. duce faima Republicii Moldova peste hotare.”

Anatol Botnaru, director, Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, locul II, categoria „Unități de cazare turistică din Republica Moldova amplasate în afara Chișinăului”: „ Mulțumesc foarte mult pentru acest premiu. Toate acțiunile care sunt întreprinse în ultima perioadă, cu suportul partnerilor strategici de dezvoltare contribuie la faptul că Moldva devine mai atractivă, mai cunoscută și mai vizitată de turiștii străini. Nu trebuie să copiem francezii sau nemții pentru că noi avem niște tradiții și niște case pe care trebuie să le folosim anume așa cum sunt ele, pentru că turiștii sunt impresionați. La Butuceni avem o gospodărie țărănească cu diferite animăluțe.Vă invit la Butuceni ca să savurați din mierea satului.”

Natalia Țurcanu, locul III, categoria „Oameni ai turismului receptor din Republica Moldova”: “Atunci când muncești cu dedicație și dăruire e ușor să atingi anumite performanțe. Acest premiu e o motivație în plus să continuu proiectele ambițioase de a promova Moldova ca destinație turistică. În cadrul ANTRIM, împreună cu toți membrii noștri, vom continua să muncim la proiecte ambițioase cum sunt: lansarea centrului de informare pentru turiști, activități ample de promovare a Moldovei pe piețele țintă Italia și Polonia, dezvoltarea și diversificarea ofertei turistice locale prin oferirea de consultanță și instruire pentru toți prestatorii de servicii turistice.”