În primăvara anului 2016, Madein.md a lansat o campanie socială de stimulare a consumului de produse autohtone prin degustarea în orb a produselor agro-alimentare de la diferiți producători locali.
Campania “De 7 ori degustă odată alege” a constat din mai multe ediţii la fiecare din ele participând atât consumatorii locali, cât și producătorii autohtoni, astfel creându-se un spaţiu de interacţiune dintre aceştia.
Campania “Drumul Fructelor” a fost lansată pe date de 19 mai 2016, proiectul nostru urmărind prin desfășurarea ei mai multe obiective. În primul rând am dorit să promovăm producătorii autohtoni de fructe și micile gospodării țărănești din diferite regiuni ale țării, să evidențiem producătorii autohtoni de fructe care dețin certificate eco și utilizează metode naturiste de creștere a lor, să familiarizăm consumatorii cu procesul de creștere a fructelor în Moldova și să promovăm consumului activ, zilnic de produse agricole moldovenești.
Pentru a întreprinde aceste vizite, a fost elaborat și un calendar agrar care a conținut perioadele anului când fructele dau roadă, cu scopul de a realiza cât mai multe ieșiri în teren.
O inițiativă importantă a acestei campanii a constat în faptul că consumatorilor li s-a oferit ocazia de a gusta fructele chiar din livezi sau de pe planații și de a participa la culesul roadei. Doritorii au avut posibilitatea de a procura fructe sau pomușoare în stare proaspătă, direct de la producător.
Producătorii la rândul lor au fost bucuroși să profite de oportunitatea de a comercializa cel puțin o mică parte din produsele lor fără să se deplaseze undeva.
În cusrul acestor vizite, proiectul Madein.md a realizat reportaje foto și video, a luat interviuri de la fermierii la care ne-am deplasat cu scopul de a-i promova și a aduce la cunoștința cititorilor site-ului cum are loc cultivarea diferitor fructe în Moldova și care sunt principalele probleme cu care se confruntă agricultorii autohtoni.
Deseori am fost însoțiți în aceste vizite și de reprezentanții altor agenții de presă locale, de bloggeri autohtoni și reprezentanți ai televiziunilor din Moldova, Campania fiind monitorizată nu doar de proiectul Madein.md.
În cadrul rubricii Drumul fructelor pe site-ul Madein.md fiecărui fruct i-au fost dedicate o serie de articole informaționale cu privire la soiurile, beneficiile pentru sănătate, utilizarea în alte produse alimentare, curiozități și alte materiale utile pentru consumatori.
De asemenea, pentru a aduce o vizibilitate mai mare acestei inițiative, am decis să elaborăm și o serie de tricouri, carnete sau magnete care prezintă imagini cu diverse fructe conținând și o serie de mesaje elocvente venite să susțină promovarea consumului de produse agricole autohtone.
Când am inițiat această campanie, ne-am propus să implementăm în Moldova practica de a culege și procura fructele direct din livezile sau gospodăriile fermierilor locali. Spre bucuria noastră și vizitatorii care au luat parte la aceste deplasări și producători agricoli auohtoni au susținut campania și au considerat-o binevenită. Pe parcursul desfășurării ei, echipa noastră se mărea, numărul doritorilor de a ne însoți în aceste vizite fiind tot timpul în creștere.
Considerăm oportună organizarea acestei campanii, deoarece pe parcursul discuțiilor cu fermierii pe care i-am vizitat am aflat care sunt cele mai stringente probleme ale acestora, cum ar fi găsirea unor piețe de desfacere pentru producția lor, lipsa unei strategii de marketing adecvate, probleme legate de subvenționarea afacerilor agricole, etc. Toate aceste nuanțe am încercat să le monitorizăm în articolele noastre.
Pentru anul 2017 planificăm să continuăm campania Drumul Fructelor, să organizăm mult mai multe vizite în teren, nu doar la producătorii de fucte din țară ci și la crescătorii de legume și zarzavați. Vom pune accent pe importanța consumului de produse agicole moldovenești și vom încerca să convingem consumatorii din țară să susțină fermierii autohtoni, să creăm o punte de comunicare între aceștia care ar fi utilă ambelor părți.